fbpx

pH-ul solului si cum il facem optim

Analiza solului din fiecare parcela/ teren agricol, va furniza, de asemenea, informații despre nivelurile de nutrienți ai solului. Cantitatile recomandate / ha  – inainte de plantare – pentru afine sunt de 25-40 kg/ha  pentru fosfor (P) și 100- 125 de kg/ha pentru potasiu (K).

In general, o mare parte a solurilor  au un pH mai mare decât intervalul recomandat pentru creșterea optima a afinelor  și va necesita o  scădere de aciditate , adica a pH-ului . Pe o anumita   perioada de timp se vor utiliza compuși care maresc gradul de  acidfiere si care in consecinta vor  scădea pH-ul solului . Sulful sub formă de pulbere sau granule este unul din  cele mai frecvent utilizate materiale de creștere a acidității solului .

Cantitatea de sulf care trebuie aplicată pe fiecare teren agricol , depinde de pH-ul inițial al solului și de tipul solului (nisipos, lutos sau argilos) și poate fi cel mai bine determinat din rezultatele analizelor de sol. Atentie : Un sol cu un pH (aciditate ) prea scăzut poate fi la fel de dăunător pentru creșterea plantelor de afin ca unul cu un pH prea mare. 

Important: Un  inginer horticol cu experienta este persoana  cea mai indicata pentru a acorda o consiliere corecta privind modalitatile de modificare a aciditatii (pH) solului, precum si tehnicile de plantare si soiurile de afin care se preteaza.

 

Amendamentele pe baza de sulf ar trebui încorporate în sol cu cel puțin șase luni înainte de plantarea afinului, pentru a da timp suficient solului pentru reglarea adecvata a pH -ului. Aplicarea sulfului doar pe rândurile de plante ( banda de aplicare aprox 100 cm ), mai degrabă decât pe întreaga suprafață de plantare, va reduce cantitatea și costul de sulf necesar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *