Tehnologia de cultură

Alegerea materialului de plantare

Precum fundația unei construcții, la fel de important este și alegerea materialului biologic folosit la plantare. 

Un material de o calitate bună are următoarele beneficii:

1. Procentul de prindere la plantare este unul ridicat de cel puțin 97%

 Este păcat, din punct de vedere financiar si al muncii depuse, să se achiziționeze plante, iar în primele luni de la plantare un procent ridicat dintre acestea să piară.

 Plantele de afin din pepiniera Nobilfruct Transilvania va garanteaza un procent de prindere ridicat de 97% datorita sistemului radicular bine dezvoltat si a tehnologiei de ultima ora folosita in pepiniera noastra.

2. Linie genetică bună

O linie genetică bună va duce la producții ridicate la scurt timp după plantare și va oferi fructe mari. Materialul genetic (materialul mamă) din care se obțin plantele este esențial.

 Plantele cu o linie genetică slabă fie nu vor fructifica, nici după 5-6 ani de la plantare, fie fructele produse sunt de o calitate slabă cu greutate redusă.  Trebuie avut în vedere că un kg de fructe poate fi obținut din 500 de fructe sau din 1000 de fructe, acest lucru afectând prețul de vânzare dar și costul de producție. Plantele obținute in vitro sunt libere de virusuri, boli și dăunători iar proveniența lor (materialul mamă) este cunoscut și de calitate, în timp ce plantele obținute din butași oferă rezultate variabile.  Acestea sunt detalii extrem de importante pentru ca vor face diferenta dintre esec si succes.


3. Volumul sistemului radicular

Producțiile mari și rapide nu sunt oferite de vârsta plantei! Aceste producții sunt oferite de un sistem radicular bine dezvoltat, sănătos și voluminos. Producțiile ridicate sunt realizate de ramurile plantei, care trebuie să fie viguroase și într-un număr mare încă de la plantare.

Fermierul are posibilitatea de a alege dacă dorește să aibă aceste ramuri deja prezente pe plantă sau să aștepte unul sau doi ani după plantare pentru ca aceste ramuri să apară. Alegerea de la început a unei plante bine dezvoltate cu un sistem radicular voluminos face ca investiția să fie una de succes și scurtează timpul de recuperare a investiției cu 2-3 ani cu toate avantajele ce decurg de aici.

Alegerea tipului de sol

Selectarea unei locații adecvate și pregătirea bună a solului sunt primii pași importanți în înființarea cu succes a unei plantații de afin.

Afinul cu tufa înalta, este cel mai bine adaptat tipului de sol bine drenat, care are un pH scăzut și un conținut ridicat de materie organică.

Înainte de a începe orice alte pregătiri pentru viitoarea plantație trebuie mai întâi sa se efectueze un set de analize ale solului. Afinele sunt adaptate la un pH de 4.5-5.5.

Terenurile agricole care au un sol cu un nivel de pH mai ridicat, pot fi tratate și modificate prin adăugarea de compuși care să crească aciditatea solului. Sulful sub formă de pulbere sau granule este unul din cele mai frecvent utilizate materiale pentru creștere a acidității solului. 

Cantitatea de sulf care trebuie adaugată depinde de pH-ul inițial al solului și de tipul solului (nisipos, lutos sau argilos) și poate fi cel mai bine determinat din rezultatele analizelor de sol. Un sol cu un pH prea scăzut poate fi la fel de dăunător pentru creșterea plantelor de afin ca unul cu un pH prea mare. Analiza solului din fiecare parcela va furniza, de asemenea, informații despre cantitatea de nutrienti din sol. Cantitatile recomandate/ha-înainte de plantare – pentru afin sunt de 25-40 kg/ha pentru fosfor (P) și 100- 125 de kg/ha pentru potasiu (K). Tratamentele pe baza de sulf  trebuie efectuate cu cel puțin șase luni înainte de plantare, pentru a da timp suficient solului reglarea adecvata a pH-ului.

.

Necesarul de lumină

Afinul cu tufă înaltă trebuie să fie plantat în zone cu multa lumina de la soare. O orientare nord-sud pentru rânduri într-o este ideală pentru utilizarea cât mai eficientă a luminii solare. 

Tăierile anuale furnizează plantei de afin o cantitate de lumină mare, necesară pentru o dezvoltare optimă a tulpinilor.

Irigarea plantelor

Plantele au nevoie de un supliment de irigare pe toată perioada unui an de viata  și nu ar trebui înființate  plantații decât  în zonele unde exista  surse de apa pentru irigare. 

O cultura de afin situată în apropierea unei surse de apă de bună calitate va ajuta la reducerea costurilor generale ale sistemului de irigații. 

 

Drenarea apei

Desi radacinile plantelor de afin prefera un aport mare de apa in sol, acestea nu tolereaza umiditatea excesiva a solului.

Plantele de afin care cresc în soluri foarte umede, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, pot fi distruse din cauza lipsei de aer în jurul rădăcinilor.

 Trebuie evitate terenurile  agricole slab drenate sau predispuse la inundații. Alte terenuri agricole umede în sezon (în primul rând primăvara devreme sau toamna târzie) pot necesita unele modificări pentru a reduce umezeala excesivă a solului. 

Plantarea pe biloane de pământ înălțate  sau instalarea unui sistem de drenare  sub rândul de plante va îmbunătăți drenarea solului. Încorporarea unor cantități mari de materie organică în suprafața solului precum și amestecarea cu substrat de turbă în zona de rădăcină a fiecărei plante de afin va îmbunătăți, de asemenea, raportul apă-aer.

Curenții de aer

Afinul trebuie plantat în zone cu o buna circulație a aerului. În general terenurile agricole înalte sunt mai potrivite decât terenurile agricole joase.

Trebuie evitate terenurile joase unde se pot aduna curenți reci de aer sau zonele înconjurate de clădiri, garduri, copaci sau alte obstacole care  umbresc plantația sau reduc circulația aerului. La fel, tăierea anuala corecta a arbustului de afin, va permite o pătrundere buna a aerului printre
ramurile plantei.

Afinele pot rezista la temperaturi de -28 ° C  în timpul iernii. Mugurii floriferi sunt rezistenți chiar până la  -32 ° C, dar florile deja deschise pot fi afectate sau chiar distruse de înghețurile târzii